Missie

Missie?
Voor mij op straat ligt een kastanje. Ik raap hem op en neem hem in mijn vuist. Het is een paardenkastanje. Ik streel zachtjes zijn gladde donkerbruine schil. Er zit een scheur in zijn jas. Ik zeg tegen de kastanje dat dat waarschijnlijk toch niet uit maakt, als het bedoeld is om te groeien tot een grote kastanje dan maakt die scheur ook geen verschil. Ik beloof de kastanje om hem thuis onder de grond te stoppen zodat hij zijn missie kan volbrengen. Maar tijdens het naar huis lopen vraag ik me af, is dat wel zijn missie? Hoe kunnen we weten wat zijn missie is? Misschien is het geen hem maar een haar, of een het? En misschien is de kastanje wel bedoeld om als klein boompje te eindigen als konijnenvoer? Of misschien is de bedoeling dat de kastanje verder kapotgereden wordt op de straat zodat hij humus kan worden voor vele andere bomen?
Dat zijn potentie is om een woudreus te worden en geboorte te schenken aan honderdduizenden nieuwe potentievolle kastanjes, wil nog niet zeggen dat deze kastanje dat ook gaat volbrengen.
Weten wij veel.

Deze kastanje zal geen woudreus worden, er is geen ruimte in onze omgeving voor woudreuzen. Zelfs niet voor een klein reusje. Ik neem de kastanje mee naar binnen, leg hem op mijn altaar en schrijf er een verhaaltje over. Dat is vast een verrassende wending voor deze kastanje. Zo zie je maar, je denkt dat je weet wat jouw doel is, maar laat je verrassen. Het zou zo maar ineens iets anders kunnen zijn of worden.