Familieopstellingen

Mensen en systemen
Overal waar mensen met elkaar verbonden zijn is sprake van een systeem. Wij zijn allemaal onderdeel van meerdere systemen. Dat zijn bijvoorbeeld ons familiesysteem, maar ook het systeem van de organisatie waar wij werken. Ook een vriendenkring of vereniging zijn voorbeelden van systemen. Bert Hellinger ontdekte een soort innerlijke wetgeving.

Systemen volgen altijd dezelfde principes; binding, ordening en evenwicht in geven en nemen. Worden de regels van het systeem door iedereen nageleefd dan is er harmonie. Houdt men zich niet aan de regels dan treden de overlevingsstrategieën in werking en raakt het systeem uit balans.
Hierdoor kan je bijvoorbeeld ziek worden of (relatie-) problemen krijgen.

Mensen hebben een natuurlijke antenne; als een van de principes niet in balans is, zal een van de deelnemers in het systeem hierop reageren door op de plek te gaan staan die open is.  Zo’n lege plek kan bijvoorbeeld ontstaan door het overlijden van iemand, een abortus of een doodgeboren kind.
Kinderen die later geboren worden zullen weer hun best doen om de lege plek op te vullen. Zo ontstaan er verstrikkingen en is het systeem uit balans. Door een opstelling te maken krijgt de deelnemer inzicht in de situatie en is er een nieuwe mogelijkheid om het evenwicht te herstellen.

Hoe werkt een opstelling?
We beginnen met het helder krijgen van jouw vraag. Onderwerpen die vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld: persoonlijke problemen, (ernstige) ziekten, verslaving, incest, relatieproblemen of gevolgen van oorlogen. Maar ook als je inzicht wil in een probleem of vraag kan een opstelling jou veel helderheid geven.
Wanneer je vraag duidelijk is kies je plaatsvervangers voor de mensen in jouw systeem. Deze representanten zet je op gevoel in de ruimte neer.

Na een tijdje ontstaat er tussen de representanten een beweging. Zo kan het zijn dat de representant verdriet voelt, gaat bibberen of het gevoel heeft naar achteren te worden getrokken of naar voren te worden geduwd.

De representanten weten niets van degene waarvoor zij in het systeem worden opgesteld, toch ervaren zij gevoelens en gedachten die bij deze persoon thuis horen. Het is verbluffend om te zien wat er tussen de deelnemers gebeurt. Door naar de ervaringen van de representanten te vragen komt er beweging in het systeem.

Autonomie en harmonie
Tijdens een opstelling zijn we altijd op zoek naar de autonomie van de vraagsteller. Het systeem wil graag dat alle deelnemers zich onderwerpen aan de druk van (bijvoorbeeld) familie. Dat is niet altijd wat heilzaam is voor de persoon in kwestie. Daarom is onze focus altijd gericht op het vinden van autonomie binnen het systeem.

Wat kan jij bereiken met een opstelling?
Een opstelling is een heel intense ervaring, ook als je toeschouwer of representant bent. Soms merk je eerst niet zo veel van de werking van een opstelling.
Je krijgt wel direct inzicht in wát het nu is dat ervoor zorgt dat je je niet gelukkig voelt of waarom je dingen doet die je eigenlijk anders zou willen doen. Het zien van het beeld dat in de opstelling naar voren komt, kan al zorgen voor een verandering in jouw patroon.

Als je deelnemer bent aan een opstelling worden ook persoonlijke thema’s aangeraakt. Het is dus niet nodig om zelf een vraag op te stellen; als toeschouwer of representant is het ook mogelijk om verder te komen met persoonlijke vraagstukken. Omdat de opstelling werkt op zielsniveau, zal er ook in de maanden daarna een verandering in je patronen te merken zijn.

Retraite familieopstellingen
Bij een retraite werken we gedurende een week met een groep mensen aan de vragen die zich op dat moment voordoen.